Cesar Millan i Oslo Spektrum

Man kan si hva man vil om Cesar Millan (og de aller fleste av oss gjør nettopp det), men at mannen er karismatisk og åpner for debatt, er det vel ingen tvil om? Jeg har hatt gleden av å se han i Oslo Spektrum i kveld, og har blitt bedt om å skrive et kort referat om hvordan jeg opplevde kvelden.

For å ta det først, så har jeg aldri helt skjønt fuzzet rundt CM. Jeg har aldri vært noen stor fan heller. Det er ikke forandret etter i kveld. Det som overrasket i kveld, var vel at mannen har en god porsjon selvironi og humor – det har jeg ikke helt fått med meg i de episodene jeg har sett på tv 😛 Jeg har også hørt rykter om at han blir kritisert for den humoren på enkelte forum (gjett hvilken – og nei, jeg er aldri der lenger.. hehe), blant annet fordi han viste en South Park-video i pausen. Fant ikke hele episoden på youtube, men her er litt av den:

Crappy lyd, men dere skjønner pointet? CM driver altså å dresserer Cartman på hundehvisker-vis. Jeg syns det var morsomt jeg, men jeg har jo litt sånn type humor 😉

(Nå driver jeg visst og trykker litt i hytt og pine, det skulle ikke publiseres helt enda 😛 )

Jeg veit ikke helt hva jeg skal si. Jeg skjønner som sagt ikke alt fuzzet som har vært om denne mannen. Jada, han er på tv, og jada, han bruker gammeldagse termer som «dominans», «flokkleder», «underdanig», og ja, han har brukt strøm og ja, han har et halsbånd som holder strupen helt oppe i den mest følsomme delen av nakken. Og ja, han gjør det på tv. Jeg antar det er det som er så innmari galt, for dominans, flokkleder, strøm og strup er ikke så innmari uvanlig i hundemiljøet som vi liker å tro. Det er ikke bare på sauereinhetskurs det brukes strøm i Norge i dag heller, det er faktisk de som tror på en flokkdynamikk mellom hund og menneske, og ta deg en tur på hvilken som helst utstilling, og jeg garanterer deg at du finner noen som har halsbåndet på akkurat samme stedet som CM har.

For meg så er det det samme hva han kaller det, om han har lyst til å si at han er en flokkleder der det pr i dag er mer politisk korrekt å kalle seg «forelder» eller «oppdrager», så værsågod. Har han lyst til å kalle en veloppdragen hund calm-submissiv, så la han for all del det. Om han syns at en hundeeier som er konsekvent og rettferdig for calm-assertive, er det virkelig noe å lage bråk om? Meg ikke forstå, hjalp ikke å snakke med fetter 😛

Poenget er at han gjør seg forstått, sant? Folk skjønner det han sier når han forklarer om energier. Og igjen – si hva dere vil (og det gjør vi jo), han har et par veldig gode poenger, sant? En eier som hauser seg opp og blir nervøs eller redd, har det med å overføre sånt til bikkja! En eier derimot som er rolig og klar på hva den vil, vil som regel få en rolig hund som veit hva man forventer av den.

Exercise, disipline and affection – in that order. Det er mantraet hans. Er det feil? Jeg syns ikke det. Amerikanerene har ikke helt de samme tradisjonene for turgåing som vi nordmenn har, vi går turer vi, enten vi har hund eller ikke (noen av oss syns dog at tur uten hund er poengløst 😛 ). Understimulering er dog ikke et ukjent fenomen i Norge heller.
Han hadde en sirkel som var delt i 3, hvor av halvparten var Exercise, 1/4 var disipline og 1/4 var affection. Så mye mener han at hunder burde ha av hver av disse 3. Jeg er ikke uenig med han, selv om jeg personlig neppe har helt sånn på mine hunder (jeg er dessverre ikke spesielt flink til å mosjonere hundene mine – heldigvis er særlig Nora flink til å mosjonere seg selv.. hehe).

Han hadde også en greie med «Nose, eyes, ears – in that order«, hvilket heller ikke er feil, hunder bruker nesa mer enn øyne og ører (samtlige av mine har gjort det, selv de to som jakter på syn). Han sier også selv at han ikke er en «Dogtrainer», men at han driver med «Dog rehabilitation – This is what I do: help a dog with issues to return to a balanced state of calm submission. Sometimes it may appear that I can “fix” a dog instantly, but as I’ve said, “a dog is not an appliance that can be sent out for repairs.” Permanent dog rehabilitation can occur only with a calm, assertive, stable, and consistent owner.» Min utheving.

Han syns altså at hundeeiere skal være rolige, selvsikre og direkte (assertive1. confident and direct in claiming one’s rights or putting forward one’s views – 2. given to making assertions or bold demands; dogmatic or aggressive), stabile og konsekvente. Jeg er helt enig med han jeg. Bare for å ta noe så enkelt og vanskelig som kloklipp, så er det mye enklere å klippe klørne på en hund når du er rolig, om du er selvsikker på at du veit hva du driver med, om du er direkte i måten å gjøre det på (det er stort sett bare å ta tak i bikkja og klippe, bikkjer flest er lettlurte, hvis DU tror du veit hva du driver med, så tror bikkja det også), samt stabil og konsekvent i måten du gjør det på. Det er den enkleste og kjappeste måten å klippe klør på, selv med en hund som ikke vil, selv om den ikke alltid nødvendigvis er den snilleste..

Jeg må innrømme at jeg ikke alltid er snill med mine hunder. For å ta bading f.eks, altså vask av hunden, ikke trim i et vann, så gir jeg egentlig blanke i om de ikke liker hverken badekar eller det å bli spylt. De trenger ikke å like det, så lenge de finner seg i det – og protesterer de, så pleier jeg bare å overse det, jeg bader de allikevel jeg, det tar bare bittelitt lenger tid. Og jada, jeg veit at når de etterhvert blir stående rolig, så er det fordi de har gitt opp kampen, jeg gir blanke i det også jeg, det tar et kvarter å bade en hund på størrelse med mine, det ene kvarterer en gang i blant ødelegger ikke det forholdet jeg har til hundene mine ellers.

Han er også veldig på dette med at vi menneskeliggjør hundene våre – og vi kjenner vel alle minst en sånn en som behandler bikkja si som om det var en baby. En hyggelig tanke, med en hyggelig mening bak, men resultatet er sjeldent en hyggelig hund – snarere tvert i mot, de er ofte omtrent like sjarmerende som blodig bortskjemte snørrunger er. Jeg har ihvertfall kjent en håndfull sånne hunder, og selv om jeg ofte forklarer hundene mine i menneskelige termer, så veit jeg at de er hunder – det er faktisk nettopp derfor jeg liker de, fordi de er hunder, ikke mennesker.

Jada, jeg har sett en og annen episode hvor jeg syns han er i overkant «slem». Særlig en episode husker jeg (men fant ikke på youtube etter et kjapt søk), den med den schäferen som jakta husets katt. Der brukte han strømhalsbånd for å få hunden til å slutte å jakte katta – en ting er å strømme en hund så den ikke jakter sau, det møter man nå og da i skogen, men å strømme den mot å jakte på en katt den deler hus med, som den må se antageligvis på daglig basis, på det stedet hvor den burde føle seg trygg, det syns jeg er slemt. Jeg skjønner at det ikke er noe kult at det ene dyret ditt prøver å knerte det andre, men da er det vel fullt mulig å finne et annet hjem til en av de, tenker jeg.

Denne «sparkinga» hans er også noe folk har hengt seg veldig opp i. Vel, det er politisk korrekt å ikke korrigere hunder fysisk, så jeg kan til dels skjønne det. Jeg syns dog at det er litt drøyt å kalle det han gjør for sparking (derav gåseøynene), han dytter til hunden for å få den ut av blokkeringa – jeg syns ikke det er en big deal jeg, men jeg har hatt en og annen hund som har blokkert på ting sjøl, så jeg veit hvor vanskelig sånt kan være å jobbe med – OG jeg veit hvor lite de egentlig får med seg av det du gjør med de når de er sånn.

Denne hånda som liksom skal være som et bitt.. Han forklarer det med at sjefen i flokken gjør det med hunder når den korrigerer. Jada, det kan hende de gjør det, det er allikevel ikke derfor JEG bruker lignende metoder når jeg dytter i mine hunder (enten det er med fot eller hånd) – jeg gjør det for å få oppmerksomheten deres. Hvor hardt man går inn, kommer an på hvor mye hunden trenger. Dina på joggerjakt trenger en skikkelig vekker, mens en Dina som ikke er i jaktmodus trenger bare et kremt.

Det er vel her faren med CM ligger, sant? At folk ikke nødvendigvis ser hvor mye hunden trenger. At de ikke har den timinga CM har. At de bruker disse metodene når det strengt tatt ikke er nødvendig. At de ikke skjønner at han har jobbet med hunden i kanskje opp til 2 mnd mens de lager en episode på 3 kvarter. De tror at det er en quickfix-greie enhver idiot kan klare – og det her er vel aberet JEG finner med CM. At de lager underholdning av hunder med til tider alvorlige atferdsproblemer, og får det til å se enkelt og greit ut. Selv om de advarer mot å prøve sånt hjemme – vi veit jo at folk er idioter, og at de ikke nødvendigvis tar sånne advarsler alvorlig.. Men er det egentlig Cesar Millans feil?

Vel, jeg koste meg i Oslo Spektrum i kveld, han er en morsom mann å se og høre på, og jeg er stort sett enig med han i hva han sier, selv om jeg ikke nødvendigvis kaller det det samme som han gjør. Eneste jeg savnet litt, var vel kanskje å tatt en liten diskusjon med han om enkelte løsninger han har på ting.. 🙂

38 tanker på “Cesar Millan i Oslo Spektrum

 1. 😀 Du oppsummerte så fint og flott at jeg rett og slett linker til bloggen din på fjesboka 🙂 Akkurat slik jeg å oppfattet det, så da gidder jeg ikke skrive min egen blogg :p

 2. Kjempefint innlegg! Er enig i det meste jeg, synes han er litt opphauset i både ene og andre retningen. Mannen HAR en del bra poenger, også får man jo bare sile ut det man ikke er enig i. 🙂 Ellers synes jeg feil «klikkertrente» hunder kan være vel så utrivelige som de som er feil trente med positiv straff.

 3. Kan jeg få lov å linke også, fantastisk oppsumert Tone. Og jeg er pittelitt sjokkert over opplevelsen i går, det ble litt sånn; «Men sitter jeg her og er enig i alt han sier??» Og det var jeg jo…. 😉

 4. Kjempe bra skrevet og jeg er veldig enig 🙂

  En stor del av problemet tror jeg også ligger i at han nettopp rehabiliterer hunder med ADFERDSPROBLEMER, mens hvermanns bruker dette på bikkjen sin som faktisk ikke har adferdsproblemer, men bare er oppdratt litt dårlig.

 5. Sp.mål og diskusjonsrunden var en halvtime etter showet for første feltet. Dessverre idioter som ble trukket opp, for svar på det grunnleggende gjenntatte ganger som om de aldri hadde hørt han tidligere…

 6. Bra skrevet 2ne!
  Vi har vel snakket om det der før også, og er nok veldig enige 😉

  Jeg så forresten hele den South Park episoden og holdt på å dø av mage krampe og mangel på luft. Den var bra!! *ler*

 7. AMEN!!!
  Jeg var der og hadde samme utgangspunkt som deg, ikke stor fan, men heller ikke stor motstander.

  Opplevde mannen som morsom og selvironisk, og jeg lo veldig godt når han beskrev de amerikanske hundeeierne :)!!! South Park var konge!!!

  Linker til deg i bloggen, håper det er ok??

 8. Tilbaketråkk: Cesar Millan i Oslo Spektrum :)!! » Tutta & Deiligs dagbok

 9. Tilbaketråkk: CM i spektrum « Monicaen.com

 10. Tilbaketråkk: Top Posts — WordPress.com

 11. Du sier du ikke forstår problemet. Problemet er at han er på TV og viser frem metoder som du må ha svært god greie på hund for å gjennomføre på en fornuftig måte, og endel metoder som ikke er mulig å gjennomføre på en fornuftig måte (for metodene er i seg selv ikke fornuftige).

  Mannen i gata som prøver å imitere Cesar Millan gjør gjerne vondt verre og skaper nettopp det Cesar selv er motstander av, nemlig en usikker hund som ikke skjønner en dritt av hva eieren holder på med.

  Fyren har mye greie grunnprinsipper, men i mange tilfeller er det jo tydelig at han ikke aner hva han holder på med, og det finnes svært stygge eksempler (som regelmessig blir fjernet fra youtube så de er vanskelig å finne) hvor han regelrett kveler bikkjer til de mister bevisstheten. Det finnes faktisk mer fornuftige måter å håndtere hund på.

  Her er hvertfall en liten samlevideo av endel spark som ikke alle er like fine: http://www.youtube.com/watch?v=dSkYVwZKMSs

 12. Tilbaketråkk: Cesar Milan «

 13. Strøm?
  Vet noe om han bruker strøm eller om han bruker et vibrasjonshalsbånd? I en episode kalte de det strømhalsbånd men når de forklarte hva det var så kom det frem at det kun var vibrasjon som ble brukt. Vibrasjonen var i følge han som testet det på seg selv mindre enn en mobiltelefon. Så vet noen hva han egentlig bruker?

 14. Kjempebra skrevet ! Har vært og snoket litt ser du, for jeg syns du skriver mye fornuftig på Sonen også. Føler jeg er enig med deg i mye :)))

  Natrisha…

 15. Den youtube videoen med sparkinga blir for dum Thorbjørn. En hund legger ikke stort merke til en slik dytt. CM jobber ut i fra det hundene selv gjør i den naturlige verden. Dermed blir det berøring av den fysiske sorten. Akkurat som det er i dyreverdenen.. Bare at det en hund gjør mot en annen hund er hakket værre en det hysteriske voldsomme sadistiske «sparket» til CM. Det finnes mange måter å dressere hunder på og dette er en av dem. Det verste jeg ser er mishandling av dyr, men jeg ler når jeg ser hvilke reaksjoner enkelte har av CM og hans metoder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s